радіологія стронцій цезій

Радіологічний контроль – дослідження на стронцій, цезій

Оновлено:

Дослідження сільськогосподарської продукції на показники радіології (стронцій-90, цезій-137)

Після аварії на Чорнобильській АЕС рівень радіонуклідів підвищився в сотні разів, на сьогоднішній день він так і не нормалізувався, а значно перевищує норму.
Про реакцію людського організму на радіонукліди відомо чимало: ушкоджують тканини, індукують дефекти генетики, які проявляються в наступних поколінь, викликають анемію.
Найнебезпечніші радіонукліди – стронцій-90 і цезій-137. Вони повністю виводяться з людського тіла більше тридцяти років.
Щоб захистити споживачів і навколишнє середовище, важливо регулярно проводити дослідження на наявність небезпечних радіонуклідів (стронцію і цезію) в лабораторіях.

Плюси перевірок на рівень радіонуклідів в лабораторії УкрСпецАгроПродукт:

  1. Якісний і точний аналіз.
  2. Новітнє обладнання.
  3. Відповідність загальноприйнятим вимогам.
  4. Низька ціна.
  5. Відправлення та доставка проб за рахунок лабораторії.

Для аграрних підприємств важливим є фактор стабільності і надійності, який можуть надати лабораторні перевірки якості продукції в нашій компанії.


Аналіз показників радіології

Приклад з порівнянням допустимих Гігієнічним Нормативом (ГН) 6.6.1.1-130-2006 рівнів питомих активностей радіонуклідів 137Cs та 90Sr для зерна, борошняно-круп’яних та хлібобулочних виробів:

Зерно, борошняно-круп’яні та хлібобулочні вироби

ДРCs, Бк/кг ДРSr, Бк/кг

Зерно продовольче, у т.ч. пшениця, жито, овес, ячмінь, просо, гречка, рис, кукурудза, сорго та інші зернові культури

50

20

Борошно, борошняні хлібопекарські суміші, крупа, крохмаль, зерно плющене чи перероблене в пластівці; макаронні вироби, круп’яні вироби; напівфабрикати зернові; готові продукти, виготовлені із зерна, зернових культур, у т.ч. сухі сніданки, мюслі, продукти, одержані шляхом здуття чи обсмажування зернових та інше

30

10

Хліб та хлібобулочні вироби, у т.ч. з добавками; продукти борошняні, у т.ч. борошняні кондитерські вироби, напівфабрикати з тіста

20

5


Радіологічний контроль продуктів харчування

Питання вмісту радіонуклідів у продуктах харчування залишається актуальним.

Використовуючи сировину для виробництва продукції чи виробів/продуктів харчування, мало хто з нас замислюється щодо їх безпечності з точки зору вмісту радіоактивних елементів. Радіація – це невидима небезпека. За матеріалами вчених, більше 70% природної радіації, що накопичується людиною, припадає на продукти харчування, саме тому потрібно намагатися мінімізувати негативний вплив на організм, обираючи екологічно безпечні продукти.

Шкода від вживання продуктів харчування, які перевищують допустимі рівні вмісту радіонуклідів, більше, ніж від зовнішнього опромінення. Якщо джерело радіації знаходиться всередині, то безпосередньо впливає на внутрішні органи людини, і тому найменша доза може викликати важкі наслідки для здоров’я.

Шляхи потрапляння радіонуклідів до організму людини:

  • інгаляційний (через повітря)
  • пероральний (з продуктами харчування)

Основний шлях потрапляння радіонуклідів до організму людини – через продукти харчування. В продукти потрапляють найбільш небезпечні довгоіснуючі радіонукліди цезій-137 і стронцій-90.

Цезій-137 (137 Cs) – високотоксичний елемент, інтенсивно сорбується ґрунтом і донними відкладеннями; у воді знаходиться переважно у вигляді іонів. Опинившись в ґрунті, він проникає в рослини, а потім по продовольчому харчовому ланцюгу потрапляє всередину людини, перетворюючись таким чином в джерело внутрішньої радіації.

Стронцій-90 (90Sr) – радіонуклід, що є бета-випромінювачем (на відміну від гамма, легко поглинаються і не несуть великої загрози при зовнішньому опроміненні). При потраплянні всередину людини, стронцій-90 заміщає собою кальцій і концентрується у кістках людини. При цьому він практично не виводиться із організму, руйнуючи своїм випромінюванням кісткові тканини протягом років.

Лабораторія компанії УкрСпецАгроПродукт має свої унікальні методики виконання вимірювань (МВВ), що були сертифіковані та орієнтовані на нове технологічне обладнання лабораторії. Це дозволяє більш швидко, та більш точно визначати показники радіології в зразках.

ДослідженняПоказникиВартість з ПДВ
РадіологіяСтронцій, Цезій294,00

*ціни варто уточнювати у бухгалтерії перед замовленням

Пропонуємо Вам скористатися послугами досліджень акредитованої лабораторії УСАП для контролю радіології у продукції з одержанням Протоколу досліджень на підтвердження якості.

Читати далі Радіологічний контроль – дослідження на стронцій, цезій