Лабораторна термінологія

терміни поняття

Терміни та поняття в дослідженнях

Термінологічний словник

Афлатоксини
це отрути, що виробляються деякими пліснявими грибами роду Aspergillus. Ці цвілі ростуть в теплому кліматі і розвиваються на злакових культурах, а також соняшнику, сої, деяких горіхах, прянощах та інших продуктах з високим вмістом олії. З кормом вони можуть потрапляти в організми тварин і потім виділятися з молоком. Ці речовини стійкі до високих температур. У високих дозах афлатоксини викликають необоротне ураження печінки, в низьких сприяють розвитку її раку.

Дезоксиніваленол (ДОН, вомітоксин)
виділяють деякі цвілі роду Fusarium, які поширені в помірних широтах, в тому числі, в Росії. Вони вражають злаки, і вомітоксин може потрапляти в вироби з них: хлібобулочні та кондитерські вироби, пиво, корми для тварин. Дезоксиніваленол не руйнується при нагріванні. Цей токсин викликає гострі отруєння, для яких характерні симптоми шлунково-кишкового розладу, ейфорія і порушення координації рухів. Хронічне вживання вомітоксіна може призводити до анемії.

Охратоксин А
виробляють цвілі пологів Penicillum і Aspergillus. Він може зустрічатися в безлічі продуктів, включаючи вироби зі злаків, фруктів, бобових, а також кава і м’ясо тварин і птиці. Ця отрута – сильний нефротоксини. Імовірно, є також мутагенів і канцерогеном.

Фумонізинів
це токсин деяких фузарієвих цвілей. Він вражає печінку, викликаючи токсичні гепатити. Також при отруєнні фумонізинів може виникати набряк легенів. При хронічному отруєнні фумонізинів перешкоджає синтезу ліпідів і знижує імунітет. Крім того, ця отрута ембріотоксічен.

T-2-токсин
відноситься до тріхотеценовим токсинів. Це дуже небезпечні отрути, що виробляються плесенями роду Fusarium і деякими іншими. Фузаріевие нерідко вражають кукурудзу та інші зернові культури. Т-2 токсин пригнічує імунну систему тварин і викликає у них важкі ураження різних органів як при гострому, так і при хронічному отруєнні.

Зеараленон
мікотоксин, що виробляється фузаріевимі плесенями. Вони розвиваються на різних злаках, причому можуть мешкати і на складах зерна, якщо вологість в приміщенні досить висока. Зеараленон володіє естрогеноподібні властивостями (діє подібно до статевого гормону естрогену). За деякими даними, є тератогеном.

Глютен, або клейковина
це загальна назва білків рослин, які використовуються ними в якості запасу поживних речовин. Глютен міститься в пшениці, жита, вівсі, ячмені і продуктах з них, включаючи хліб, макаронні вироби, манну крупу. Його використовують як консервант для йогуртів і деяких інших продуктів. Слідові кількості клейковини можуть потрапляти і в інші продукти, наприклад, в пшеничний крохмаль. Непереносимість глютену називається целіакію (глютеновою ентеропатією).

Гліадин
це глікопротеїни, які є компонентами клейковини (глютену) пшениці і жита. Саме реакція на гліадин і близькі до них білки ячменю і вівса є причиною целіакії.

β-лактоглобулін
це один з білків плазми (сироватки) коров’ячого молока та молока інших тварин, за винятком грудного молока людини. Він відсутній в продуктах, які містять молочної сироватки, наприклад, сирі і деяких сирах. Молочну сироватку іноді використовують для виробництва хліба та інших виробів.

Гістамін
є регулятором різних процесів в організмі. Це відноситься в тому числі до алергічних реакцій: гістамін викликає розширення капілярів і збільшення проникності їх стінок, скорочення гладкої мускулатури, посилене виділення слизу в носі, сльозотеча і інші зміни, характерні для алергії. Гістамін міститься в деяких харчових продуктах, наприклад, червоному вині, квашеній капусті і ін.

Сульфіти
це солі сірчистої кислоти, які іноді використовують у виробництві цукру, виноробстві та інших галузях харчової промисловості. Сульфіти також можуть потрапляти в продукти не в якості добавок, а природним шляхом. Вони здатні викликати реакції, подібні до алергічних.

Смітна домішка
мінеральна, органічна та шкідлива домішки; фузаріозне і зіпсоване зерно.

Зернова домішка
1) домішка зернового походження основної культури та інших зернових культур, не віднесених згідно з нормативними документами до смітної домішки.
2) неповноцінні зерна основної та інших зернових культур, які за стандартами на них віднесені до зернової домішки.


Соя
це бобова рослина, що містить велику кількість (до 50%) білка, жири та вітаміни. Її використовують як замінник м’ясних і молочних продуктів або додають в ковбасні та інші вироби. Із сої роблять тофу – продукт, що нагадує сир, соєвий соус і інші продукти.