Правильний відбір проб для достовірного аналізу

відбір проб на аналіз

Відбір проб на дослідження та аналізи

Від правильного відбору проб для визначення показників якості та безпечності на пряму залежать результати аналізу. Кожен вид продукції та сировини має свої особливості та методики, нижче подано орієнтовні вказівки для проведення відбору.

  1. При відборі проби обов’язково складається Акт відбору проби (за формою введеною на підприємстві чи довільною);
  2. Вага проби відбирається у відповідності до методики відбору на цей вид продукції, в достатній кількості для:

    – для відправлення в лабораторію (пломба за бажанням);
    – для зберігання у замовника/виробника на контроль;
    – представнику покупця арбітражний зразок опломбований;

  3. Зразок лабораторії не може бути менше 500г навіть якщо замовляється 1 показник на дослідження;
  4. Без регулярного досвіду в цьому рекомендовано почати з вивчення нормативних документів що регламентують порядок відбору проби під ваш вид сировини/продукції;
  5. Обравши метод відбору (ручний, відповідним пробовідбірником чи автоматичний) ви маєте підготувати тару (пакети, резервуари, мішки, спеціалізовану поворотну тару, пляшки поліетиленові чи інше);
  6. Проба має бути направлена до лабораторії максимально коротким шляхом та в найкоротші терміни, для швидкого взяття в роботу;
  7. Якщо зразків відправляється декілька: упакована проба підписується з присвоєнням номера в середину упаковки та зовні (якщо кожен зразок відбирався окремим актом відбору – Акт може бути вкладено до проби без її нумерування якщо тип сировини це допускає, а для рідких речовин він може бути приклеєний чи нанесений на саму упаковку);
  8. Під газоподібні речовини та окремі групи продуктів (мясо, молоко) потрібно використовувати спеціалізовану поворотну тару для збереження властивостей.

Акт відбору проби – оформлення

Не залежно від того використовується затверджений зразок Акту відбору компанії чи використовується інший – в обов’язковому порядку Акт має містити дані про:

  • Дата відбору (номер якщо їх декілька);
  • Назва продукції чи зразка повністю без скорочень;
  • Місце відбору (повністю з місцем зберігання);
  • Назва замовника та виробника (якщо відрізняються);
  • Метод відбору та форма пакування зразка;
  • Мета відбору (показники, за потреби методики);
  • Відповідальний за відбір проби (комісія);
  • Особа присутня при відборі – свідок (комісія);
  • Представник покупця (не обов’язково);
  • Об’єм партії на який робиться дослідження.

*для індивідуальних підприємців чи фермерів допускається участь 1 особи – всі інші від 2х осіб!

Об’єм партії на який можна робити дослідження з одного зразка визначається рекомендаціями нормативних документів кожної конкретної продукції, сировини чи готових виробів.

Приклад: відмінено норму що обмежувала на зернові робити 1 повне комплексне дослідження по ДСТУ на кожні 500т, але збільшення об’єму партії більш ніж 2500т збільшує похибку та невиявлення мікотоксинів та інших шкідливих і токсичних речовин більше ніж у 5 разів – тому розмір партії вказується зважено, і для зменшення розбіжностей великі об’єми до 5000т одним дослідженням проводяться лише якщо така проба відібрана з однієї ємкості такої загальної місткості.

Кількість проб на партію може визначатися нормативним актом з рекомендаціями по відбору проб на цю чи іншу сировину (продукцію), і методика (схема відбору проб) яка рекомендується там вказується також.

Приклад: грунт частіше всього відбирається по методу “конверта” – 5 проб на ділянку взятих на певній глибині, а відбір точкових проб в продукції що зберігається в резервуарах чи насипом береться щупом на різній глибині з кожного сектору за умовним поділом ємкості для зберігання на рівні частини залежно від місткості (для максимально точного визначення нерівномірно розподілених в масі хвороб, токсинів чи зміни показників якості)

Вага проби для відбору рекомендована на 1 комплексне дослідження показників що контролюються по ДСТУ від:

  • Зернові – 2 кг (в т.ч. олійні, круп’яні та інші);
  • Овочі, фрукти, – 1 кг (0,75 кг сухофрукти);
  • Борошно – 2 кг;
  • Олія (масло) – 1 л;
  • Горіхи – 4 кг (цілі); 2 кг (лущені);
  • Мед – 0,5 л;
  • Насіння – від 0,5 кг (1 кг);
  • Готові вироби (хліб, печиво…) – 1 кг;
  • Тверде паливо – 5 кг;
  • Вода – 1,5 л (всі види та різновиди);
  • Грунт – 3 л (об’ємна вага від 2 кг для всіх типів);
  • Шрот та комбікорми – 2 кг;
  • Бензин, мазут, олива моторна – 1 л.

*маса проби наведена орієнтовно та може коригуватися в більшу сторону спеціалізованими нормативами на підвиди та різновиди продукції та внутрішніми нормативами підприємства (технічні умови ТУ – розділ “методи контролю”).


Правила відбору середньої проби

Всі точкові відбори проб не є однорідними – а тому правильний відбір великої середньої проби має виключне значення.

І етап – отримати велику кількість проб

Відбір з вантажного відділу автомобіля:

проби беруться з глибини в 5 точках не ближче 30 см від краю кожна не менше 1 кг

Відбір при зберігання насипом зі складу:

насип розділяється на секції по 100 м2, стандартна вибірка в 5 точках (центр та кути) на відстані 1 м від межі секції по 3 проби (верхній шар “15см”, середній та глибинний забір “якщо глибина більше 75см”) – сумарно з кожної секції отримується не менше 2 кг

Забір проб з упаковок продукції чи мішків:

до 10 мішків забір з кожного, при більшій кількості забір з 10 мішків що стоять в різних місцях, проба кожного мішка з верху та низу щупом.

*інші ємності за аналогією чи згідно рекомендацій нормативних актів на цю чи подібну продукцію.

ІІ етап – отримання основної проби

Всі отримані проби такими діями зсипаються разом та ретельно перемішуються (має бути загалом отримано не менше 8 кг загальної проби для змішування). Отриманий результат Основної проби ділиться на 4 частини (1 з них не буде використана та може бути утилізована):

  1. 2 кг зберігає замовник/виробник не менше 1 міс до 6 міс;
  2. 2 кг отримує представник покупця (за бажанням);
  3. 2 кг направляється в лабораторію на дослідження (середня проба).

*покупцю контрольний зразок надається до покупки тільки у разі якщо його представник був присутній при відборі проби

на всі запитання що виникнуть в процесі відбору
Ви можете отримати відповідь
067-480-4684 / 095-715-3733