Аналіз якості борошна

борошно

Борошно – життєво важливий продукт для кожної людини. Продукт, який в обов’язковому порядку присутній на кожній кухні. Випічка в вигляді: хлібних виробів, булочок, млинців, пиріжків, вареників, цей список можна продовжувати нескінченно.

Землі України багаті на врожайність пшениці, тому борошно, як продукт переробки, займає лідируюче місце. Якість борошна залежить від багатьох факторів: умов збору врожаю, зберігання і подальшої переробки. Спеціалізовані лабораторії ретельно стежать за клімат-контролем приміщень, в яких зберігається продукція, регулярно перевіряючи вологість і гігієну.

Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» перевірить борошно на показники якості, безпеки продукції, згідно з вимогами ДСТУ.

Терміни проведення аналізів від 2-х до 5 робочих днів, в залежності від обраних показників. Зразки лабораторія приймає з усіх регіонів України, через перевізника «Нова пошта». За результатами аналізу замовнику видається протокол досліджень.

Методика аналізу борошна пшеничного

  • ДСТУ – 46.004-99: 2005
  • Технічні умови

[table “” not found /]

Щорічно в Україні виробляється близько 2 млн. тонн борошна. Це один з базових продуктів, який використовується в харчовій промисловості. Щодня людина вживає в їжу від 200 до 400 г виробів з борошна. Якість цього продукту безпосередньо впливає на стан здоров’я людей. Тому лабораторний аналіз борошна – обов’язкова складова сертифікації продукту харчування. Як і де його провести, розповімо детальніше.

Борошно: шкода від неякісного продукту

Пшеничне борошно – основа хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів, різних соусів і паст. У контролі за якістю цього продукту зацікавлені як споживачі, так і виробники.

Від вологості, клейкості, органолептичних властивостей, бактеріальної складової, кількості шкідливих домішок безпосередньо залежить якість вироблених з борошна продуктів, а, отже, і здоров’я людини.

Показники якості борошна пшеничного – орієнтири безпеки цього харчового продукту. Наприклад, перевищення норм наявності токсичних речовин, спор грибків, пестицидів або радіонуклідів приведуть до важких порушень в роботі людського організму, розвитку різних патологій всього організму.

Встановити показники якості пшеничного борошна можна тільки в лабораторних умовах. Для цього проводиться комплексне і системне дослідження зразків.

УСАП: особливості лабораторного аналізу пшеничного борошна.

Більшість споживачів цікавить, які повинне мати показники по ГОСТ борошно пшеничне. Україна має регламентні документи, в яких визначені ці норми. Саме на них орієнтується кожен виробник і переробник, специфікація лабораторії УСАП дозволяє виконати повний спектр всіх необхідних показників на відповідність якості борошна і борошняних виробів.

За основними показниками якості визначаются:

  • органолептика: вологість, свіжість, запах та ін.
  • вологість,
  • зольність,
  • металомагнітна домішка,
  • крупність помелу;
  • рівень клейковини.

За безпеку відповідають такі показники як:

  • фітотоксіни,
  • важкі метали,
  • пестициди.

Останнім часом немаловажною є перевірка на радіологічний фон продукту і наявність ГМО.

Вилучення проб для лабораторного аналізу.

Щоб провести лабораторний аналіз, слід надати певну кількість продукту на дослідження. Технологія відбору залежить від характеру зберігання борошна і типу проб:

Якщо необхідно вивчити якість партії товару, що зберігається в мішках, тоді проводиться точковий відбір (пробовідбірником або совком до 100 г) з мішків таким чином:

  • до 5 шт. – з кожного мішка;
  • до 100 – з кожного 5-го мішка;
  • понад 100 – не менше 5% з кожного мішка.

Маса точкової проби повинні бути не менше 300 м
Обсяг вибірки від партії в тарі, ящиках або коробках становить 1% пакувальних одиниць, але не менше 2-х.

Якщо відбір проводиться з вагонів або автомашин, то формується об’єднана проба. Її маса не повинна бути менше 2-х кг.Для цього використовують щуп, яким відбирають продукт з середнього, верхнього і нижнього шарів. Всі проби зсипають в одну ємність. Відібраний продукт перемішують і поміщають в скляний посуд з щільною, притертою кришкою. Ємність повинна бути чистою і сухою. Пробу постачають з етикеткою, де вказують:

  • найменування виду і сорту;
  • назва підприємства, якому воно належить;
  • номер партії;
  • масу партій в кілограмах;
  • дату відбору та підпис відповідальної особи.

Правильний відбір проби безпосередньо впливає на результат дослідження наданого зразка.