Аналіз якості соняшникової олії

olive oil greek oil olive 53502 650x372 - Соняшникова олія
Неякісну соняшникову олію важко визначити "на око". Для перевірки основних показників знадобиться лабораторний аналіз із застосуванням сучасних технологій. Основне завдання виробників домогтися показників якості продукції, а покупцям придбати безпечний продукт. Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» оснащена сучасним обладнанням, потужності котрої дозволяють провести аналіз масла згідно з державними стандартами. Сервісну доставку зразків з усіх регіонів здійснює перевізник «Нова пошта» За результатами досліджень замовник отримує Протокол випробувань - документ державного зразка, який дозволяє продавати товар, як в Україні, так і ближньому зарубіжжі.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

  • ГОСТ (ДСТУ) - 4492: 2005, Технічні умови
[table id=136 /]   Соняшникова олія   - одне з унікальних рослинних масел, що має велике народно-господарське значення. В кулінарії застосовується для смаження і для заправки салатів. З нього виробляють маргарин і кулінарні жири (шляхом гідрування). Соняшникова олія застосовується при виготовленні консервів, а також в миловарінні і лакофарбовій промисловості. Енергетична цінність соняшникової олії унікальна за своїми якостями: насичена жирними кислотами, вітамінами.

УСАП: аналізи, які проводить лабораторія

Акредитована лабораторія УСАП перевіряє масло згідно з державними нормативними документами. Основними вимогами є, звичайно, показники безпечності. До них відносяться:
  • важкі метали,
  • мікотоксини,
  • пестициди.
  • перевірка на вміст радіонуклідів, наявність ГМО
 

За показники якості відповідають:

  • органолептичні показники, прозорість, смак, запах;
  • вологість;
  • число кольору;
  • йодне число;
  • нежирові домішки;
  • фосфоромісткі речовини;
  • кислотне число;
  • перекисне число.
Якість продукту відповідно до ДСТУ соняшникової олії визначається в тому числі і кількістю що містяться в ньому жирних кислот. Олія, вироблена з доброякісної сировини, що зберігається в правильних умовах, містить невисокий відсоток жирних кислот. Щоб не допустити погіршення якості продукту, слід контролювати кислотність соняшникової олії (кислотне число) на етапі приймання олійної сировини, в процесі її виробництва і зберігання. Крім того, споживачі також зацікавлені в проведенні лабораторних аналізів рослинної олії, яке вони щодня вживають в їжу.

Як відібрати соняшникову олію на пробу

Відбір проби на підприємствах здійснює спеціально уповноважена комісія, яка дотримується нормативних інструкцій, приватні особи пробу можуть відібрати самостійно. Посуд для відбору масла повинен бути чистим і сухим, щільно закриватися кришкою. Не використовуйте посуд, в якому раніше були хімічні речовини (розчинники, лакофарбові матеріали та ін.) Або зберігався алкоголь. Зразок супроводжуйте бланком, в якому вкажіть:
  • найменування продукту і його тип (рафінована / нерафінована олія);
  • назва підприємства або марку, яка його виготовляє;
  • номер партії і складу (для виробників);
  • ПІБ того, хто зробив забір і його підпис.
Правильний відбір проби безпосередньо впливає на результат дослідження наданого зразка.

Наш партнер vcs.net.ua