Аналіз якості соняшникової олії

olive oil greek oil olive 53502 650x372 - Соняшникова олія

Соняшникова олія — продукт, який входить до споживчого кошика українців, його експортують за кордон. Якість цього продукту — основа якості багатьох страв, які готують із його додаванням або на ньому. Тому аналіз соняшникової олії убезпечить як виробників, так і споживачів.

Неякісна соняшникова олія: шкода для людини

Згідно з дослідженнями та рекомендаціями, в щоденному раціоні людини має бути присутня 1 столова ложка соняшникової олії. Завдяки цьому в організм потрапляє достатня кількість вітаміну Е, ненасичені жирні кислоти. Це сприяє профілактиці серцево-судинних захворювання.

Рослинна олія використовують в чистому вигляді як компоненти різних страв — від салатів до випічки, а також як основу для смаження. Тому аналіз якості соняшникової олії дозволить убезпечити приготовані страви, а, отже, і здоров’я споживачів.

Яку небезпеку може таїти в собі соняшникову олію і якої шкоди може завдати організму людини? Ось ті параметри недоброякісності, які перетворюють масло в небезпечний продукт:

  1. Токсичні елементи та пестициди. Соняшник дуже сприйнятливий до важких металів, які є в повітрі, воді та ґрунті. Їх накопичення в насінні — сировина, з якого виробляють олію — призводить до важких порушень здоров’я:
  • розвивається атеросклероз та ішемічна хвороба серця;
  • відбувається отруєння з важкими розладами органів травного тракту;
  • порушується функція печінки і кишечника, можуть проявлятися злоякісні пухлини;
  • розвиваються шкірні захворювання й алергічні реакції шкіри і слизових.
  1. Мікотоксини — причина перетворення рослинного масла в отруту. Їх вплив на органи людини руйнівний. Вони спричиняють розвиток:
  • гепатитів;
  • гострої ниркової недостатності;
  • ембріональної патології;
  • гормональні збої (стимулюють вироблення естрогену);
  • ракових пухлин.
  1. Генномодифіковані організми впливають на організм людини на клітинному рівні, можуть змінити не тільки формулу крові, а й привести до мутацій на генному рівні. Це небезпечно в довгостроковій перспективі, оскільки може відбитися на здоров’ї наступних поколінь.

Хімічний аналіз соняшникової олії дозволить попередити потрапляння неякісного продукту в продаж і на стіл до споживача. До того ж він убезпечить виробника від репутаційних втрат, пов’язаних з недоброякісністю випущеного продукту.

УСАП: аналізи, які проводить лабораторія

Лабораторний аналіз соняшникової олії, який проведе лабораторія від УСАП, грунтуючись на українські нормативні документи (ДСТУ / ГОСТи), в яких регламентіруются норми якості і безпеки продукції, дозволить замовнику оцінити продукт.Лабораторія акредитована в Національному агентстві з акредитації України № 2Н1045 ДСТУ ISO / IEC 17025, сфера, якій дозволяє виконувати наступні дослідження:

Показниками безпеки:

– токсичні речовини (кадмій, свинець, миш’як, ртуть, мідь, свинець і ін.),

– мікотоксини і пестициди;

Радіоактивні частинки (цезій, стронцій);

ГМО (якість і кількість);

Показниками якості, в тому числі:

  • прозорість, смак, запах;
  • вологість;
  • кольорове число
  • йодне число;
  • нежирової домішки;
  • містять фосфор речовини
  • кислотне число.
  • перекисне число.

Мікробіологія (кишкові палички, дріжджі, цвіль і ін.).

АНАЛІЗ Олії соняшнику
ціна з пдв
Органолептика (Прозорість, Смак та запах)
82,00
МЧ Вологи, леткі речовини в олії , %,
220,00
Колірне число олії , мг йоду (колірність)
380,00

Пероксидне число олії ½ О ммоль/кг
290,00
Кислотне число олії , мг КОН/г,
290,00
Масова частка фосфоровмісних речовин в олії , %, у перерахунку на стеароолеолецитин, у перерахунку на Р2О5
340,00
Масова частка нежирових домішок в олії , %
320,00
Йодне число олії, г J2/100г
280,00
Показники безпеки
Токсичні елементи: Свинец (Pb); Кадмій (Cd); Арсен(миш'як - As); Ртуть (Hg); Мідь (Cu); Цинк (Zn); Залізо (Fe)
1618,00


Мікотоксини: Афлатоксин В1; Зеараленон;
Пестициди: ДДТ; ГХЦГгама-ізомер (гексахлоран); Гептахлор(ФОП)
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137
420,00
Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно
828,00
ГМО, показник кількісно
310,00

Якість продукту відповідно до ДСТУ соняшникової олії визначається в тому числі і кількістю жирних кислот, що містяться в ньому. Масло, вироблене з доброякісного сировини, що зберігається у правильних умовах, містить невисокий відсоток жирних кислот.

Щоб не допустити погіршення якості продукту, слід контролювати кислотність соняшникової олії (кислотне число) на етапі приймання олійної сировини, у процесі його виробництва і зберігання. Крім того, споживачі також зацікавлені в проведенні лабораторних аналізів рослинного масла, яке вони щодня вживають в їжу.

Як відібрати соняшникову олію на пробу

Відбір проби на підприємствах здійснює спеціально уповноважена комісія, яка підтверджується нормативними інструкціями, приватні особи пробу можуть відібрати самостійно.

Посуд для відбору масла повинен бути чистим і сухим, щільно закриватися кришкою.

Не використовуйте посуд, у якому раніше були хімічні речовини (розчинники, лакофарбові засоби та ін.) або зберігався алкоголь.

Зразок супроводжуйте бланком, в якому вкажіть:

  • найменування продукту і його тип (рафінована / нерафінована);
  • назва підприємства або марку, яке його виготовляє;
  • номер партії і складу (для виробників);
  • ПІБ того, хто зробив забір і його підпис.

Результат досліджень

Результати досліджень щодо органолептичних особливостей продукту, його якості, наявності токсичних, радіологічних речовин, мікотоксинів – викладаються в Протоколах, які видає лабораторія від УСАП.

Протокол випробувань – виданий сертифікованою лабораторією, є документом державного зразка і визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринку.

Компанія УСАП надає послуги українським виробникам, постачальникам соняшникової олії, а також, а також всім зацікавленим особам.