Аналіз якості соняшникової олії

olive oil greek oil olive 53502 650x372 - Соняшникова олія

Неякісну соняшникову олію важко визначити “на око”. Для перевірки основних показників знадобиться лабораторний аналіз із застосуванням сучасних технологій. Основне завдання виробників домогтися показників якості продукції, а покупцям придбати безпечний продукт.

Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» оснащена сучасним обладнанням, потужності котрої дозволяють провести аналіз масла згідно з державними стандартами.

Сервісну доставку зразків з усіх регіонів здійснює перевізник «Нова пошта»
За результатами досліджень замовник отримує Протокол випробувань – документ державного зразка, який дозволяє продавати товар, як в Україні, так і ближньому зарубіжжі.

Методика аналізу соняшникової олії:

  • ГОСТ (ДСТУ) – 4492: 2005
  • Технічні умови
АНАЛІЗ Олії соняшнику
ціна з пдв
Органолептика (Прозорість, Смак та запах)
82,00
МЧ Вологи, леткі речовини в олії , %,
220,00
Колірне число олії , мг йоду (колірність)
380,00

Пероксидне число олії ½ О ммоль/кг
290,00
Кислотне число олії , мг КОН/г,
290,00
Масова частка фосфоровмісних речовин в олії , %, у перерахунку на стеароолеолецитин, у перерахунку на Р2О5
340,00
Масова частка нежирових домішок в олії , %
320,00
Йодне число олії, г J2/100г
280,00
Показники безпеки
Токсичні елементи: Свинец (Pb); Кадмій (Cd); Арсен(миш'як - As); Ртуть (Hg); Мідь (Cu); Цинк (Zn); Залізо (Fe)
1618,00


Мікотоксини: Афлатоксин В1; Зеараленон;
Пестициди: ДДТ; ГХЦГгама-ізомер (гексахлоран); Гептахлор(ФОП)
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137
420,00
Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно
828,00
ГМО, показник кількісно
310,00

 

Соняшникова олія   – одне з унікальних рослинних масел, що має велике народно-господарське значення. В кулінарії застосовується для смаження і для заправки салатів.

З нього виробляють маргарин і кулінарні жири (шляхом гідрування). Соняшникова олія застосовується при виготовленні консервів, а також в миловарінні і лакофарбовій промисловості.

Енергетична цінність соняшникової олії унікальна за своїми якостями: насичена жирними кислотами, вітамінами.

УСАП: аналізи, які проводить лабораторія

Акредитована лабораторія УСАП перевіряє масло згідно з державними нормативними документами. Основними вимогами є, звичайно, показники безпечності.

До них відносяться:

  • важкі метали,
  • мікотоксини,
  • пестициди.
  • перевірка на вміст радіонуклідів, наявність ГМО

 

За показники якості відповідають:

  • органолептичні показники, прозорість, смак, запах;
  • вологість;
  • число кольору;
  • йодне число;
  • нежирові домішки;
  • фосфоромісткі речовини;
  • кислотне число;
  • перекисне число.

Якість продукту відповідно до ДСТУ соняшникової олії визначається в тому числі і кількістю що містяться в ньому жирних кислот. Олія, вироблена з доброякісної сировини, що зберігається в правильних умовах, містить невисокий відсоток жирних кислот.

Щоб не допустити погіршення якості продукту, слід контролювати кислотність соняшникової олії (кислотне число) на етапі приймання олійної сировини, в процесі її виробництва і зберігання. Крім того, споживачі також зацікавлені в проведенні лабораторних аналізів рослинної олії, яке вони щодня вживають в їжу.

Як відібрати соняшникову олію на пробу

Відбір проби на підприємствах здійснює спеціально уповноважена комісія, яка дотримується нормативних інструкцій, приватні особи пробу можуть відібрати самостійно.

Посуд для відбору масла повинен бути чистим і сухим, щільно закриватися кришкою.

Не використовуйте посуд, в якому раніше були хімічні речовини (розчинники, лакофарбові матеріали та ін.) Або зберігався алкоголь.

Зразок супроводжуйте бланком, в якому вкажіть:

  • найменування продукту і його тип (рафінована / нерафінована олія);
  • назва підприємства або марку, яка його виготовляє;
  • номер партії і складу (для виробників);
  • ПІБ того, хто зробив забір і його підпис.

Правильний відбір проби безпосередньо впливає на результат дослідження наданого зразка.