Аналіз яблука свіжого

Україна вже протягом кількох років поставляє найкращі сорти яблук. Затребуваність ринку стрімко зростає, в зв’язку з цим аграрії використовують сучасні добрива для обробки дерев, щоб збільшити приріст врожаю. Точно також не оминають увагою і готові плоди, які обробляють для тривалого зберігання. З огляду на сучасні тенденції, покупець завжди ставить під питання безпеку продукту.

Лабораторія УСАП, проведе аналіз готових плодів (яблук) на показники якості і безпеки, згідно державного стандарту якості.

  • Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» акредитована No 2Н1045 ДСТУ ISO / IEC 17025, згідно з вимогами Національного агентства України.
  • Сфера випробувань спрямована на продукти харчування, сільськогосподарське рослинництво, продукти переробки.
  • Терміни проведення робіт – 2-5 робочих днів;
  • Замовник на руки отримує документ державного зразка – Протокол випробувань.

Методика аналізу яблука свіжого

  • ГОСТ (ДСТУ) – 7075: 2009
  • Технічні умови
АНАЛІЗ Яблука свіжого
ціна з пдв
Органолептика (зовнішній вигляд)82,00
Нітрати198,00
Токсичні елементи
Кадмій (Cd)89,47
Мідь (Cu)89,47
Цинк (Zn)89,47
Арсен(миш'як -As)89,47
Ртуть (Hg)89,47
Свинец (Pb)89,47
Пестициди
Гептахлор205,33
ДДТ205,33
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137420,00
Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно828,00
ГМО, показник кількісно310,00

В середньому українські садівники збирають щороку понад 1 млн тонн яблук. Значна частина цього врожаю задовольняє потреби внутрішнього ринку, а решта відправляється на експорт. Збільшення обсягів продажів, освоєння нових ринків, підтримка довіри у внутрішнього споживача змушують виробників пильно контролювати показники якості свіжого яблука. Зробити це можна, звернувшись в спеціалізовану лабораторію.

УСАП: параметри оцінки якості свіжих яблук

Компанія УСАП проводить лабораторну оцінку якості свіжих яблук, керуючись приписами і нормативними показниками, представленими в національних стандартах України.

Згідно з ним, співробітники УСАП проводять такі операції по вивченню якості свіжих яблук:

  • Оцінюють органолептичні показники. Якісними вважаються цілі, рівні й свіжі плоди, на яких немає видимих механічних пошкоджень. Оцінюється їх зовнішній вигляд: яскравість кольору, аромат і пружність, запах, смак.
  • Проводять хімічний аналіз яблук, визначивши вміст нітратів і пестицидів.
  • Проводять дослідження яблука на важкі метали: визначать рівень наявності свинцю, міді, кадмію, ртуті, цинку та миш’яку. Крім того, вивчать частку радіонуклідів (цезію та стронцію) у плодах.
  • Визначать ГМО кількісно і якісно.

Ці аналізи дозволять розподілити яблука за категоріями якості, підтвердять безпечність продукту, який потрапляє на стіл українського споживача.

Відбір проб яблука: параметри і умови

Для проведення лабораторного аналізу яблук слід зробити відбір проб. Для свіжих фруктів є свій порядок відбору. Відбір проводиться попартійно.

Якщо яблука упаковані в тару (ящики або сітки), тоді відбір проводиться випадковим чином в такому порядку:

  • в партії до 50 ящиків відбирають 3 пакувальні одиниці;
  • в партії до 100 ящиків – 5 одиниць;
  • в партії від 101-300 ящиків – 7 одиниць;
  • в партії до 500 ящиків – 9 одиниць;
  • в партії до 1 тис. ящиків – 10 одиниць.

Якщо партія перевищує 1 тис. ящиків, тоді відбирається додатково по 1 одиниці з кожної сотні.

Якщо яблука зберігаються без упаковки, тоді відбираються точкові проби (не менше 5), які формують об’єднану пробу. Її маса залежить від загальної маси партії:

  • до 200 кг вилучити 10 кг;
  • до 500 кг – 20 кг;
  • до 1 тис. кг – 30 кг;
  • до 5 тис. кг – 60 кг;
  • від 5 тис. кг – 100 кг.

Об’єднані проби відбирають з різних місць (зверху, знизу, з середини). Загальна вага такої проби – 1 кг.

Лабораторні проби упаковують таким чином, щоб зберегти властивості і якість яблук. Тару маркують етикеткою, де вказують:

  • найменування продукції, сорт;
  • виробника;
  • дата і час відбору проб;
  • номер партії;
  • номер протоколу відбору проб;
  • дані того, хто проводив відбір проб, дата проведення процедури.

Результат дослідження – це офіційний висновок (Протокол) виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП, визнається всіма учасниками вітчизняного ринку.

  • лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» гарантує сервісне обслуговування, оперативно і якісно виданий результат.
  • Цінова політика лабораторії залишається конкурентною завдяки довірі постійних замовників.
  • Запрошуємо до співпраці всіх аграріїв: виробників сільськогосподарської сировини і компаній з переробки вторинної сировини. Приватних підприємців, виробників продуктів харчування.