Аналіз буряку

Хімічний складу буряка великий та залежить від сортової групи (цукровий, кормовий, їстівний) і сорту. Наприклад, в державному реєстрі України зареєстровано цукрових буряків більше 260 видів. Поза лабораторних умов сортову приналежність до тієї чи іншої групи можна визначити за кольором коренеплоду. Буряк - овоч багатий на вуглеводи, в деяких видах велика частка припадає на сахарозу, трохи менше на фруктозу, глюкозу і пектинові речовини. Лабораторія УСАП досліджує буряк на рівень вмісту нітратів, радіонуклідів, пестицидів, заліза, марганцю, калію, кількості ГМО. З детальним переліком показників за якими лабораторія Укрспецагропродукт компетентна і проводити аналіз буряка представлений в прайсі нижче.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ДСТУ-7033:2009 Технічні умови [table id=148 /] Компанія УСАП, керуючись технічними вимогами і нормативними показниками, представленими в ДСТУ 7035: 2009 проведе операції по вивченню якості свіжого буряка. Такі аналізи дозволяють встановити відповідність столового буряка затвердженим національним стандартам. Це дає можливість при необхідності сертифікувати продукт, або пустити його в подальшу переробку з чітко визначеними показниками очікуваного готового продукту (Наприклад цукор-пісок)

Відбір проб: параметри і умови

Відбір проби для лабораторного випробування   буряка: Без упаковки (навалом) відбір буряка проводиться від партії 500-1500 кг, шляхом випадкового порядку з трьох сторін (загальна вага проби до 3-кг); якщо буряк упакований в тару (ящики або сітки), тоді відбір проводиться випадковим чином в такому порядку:
  • в партії до 50 ящиків відбирають 3 пакувальні одиниці;
  • в партії до 100 ящиків - 5 одиниць;
  • в партії від 101-300 ящиків - 7 одиниць;
  • в партії до 500 ящиків   - 9 одиниць;
  • в партії до 1 тис. ящиків - 10 одиниць.
Якщо партія перевищує 1 тис. ящиків, тоді відбирається додатково по 1 одиниці з кожної сотні. Лабораторні проби упаковують таким чином, щоб зберегти властивості і якість буряків. Тару маркують етикеткою, де вказують:
  • найменування продукції, сорт;
  • виробника;
  • дата і час відбору проб;
  • номер партії і   кількість;
  • номер протоколу відбору проб;
  • дані того, хто проводив відбір проб, дату проведення процедури.

Наш партнер vcs.net.ua