Анализ капусты свежей

Капуста є одним з найбільш популярних овочів масового вирощування.

Якість капусти при дозріванні залежить від: обробки насіння, використання добрив, засобів обробки, а після збору врожаю від дбайливого зберігання при дотриманні санітарних і кліматичних умов.

Особлива увага приділяється збереженню капусти, щоб максимально тривалий час зберегти поживні і корисні властивості.

Контроль за всіма цими етапами ведеться шляхом систематичної перевірки якості в спеціалізованих лабораторіях.

  • Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» акредитована No 2Н1045 ДСТУ ISO / IEC 17025, згідно з вимогами Національного агентства України.
  • Сфера випробувань спрямована на продукти харчування, сільськогосподарське рослинництво, продукти переробки.
  • Терміни проведення робіт – від 2 до п’яти робочих дня
  • Замовник на руки отримує документ державного зразка – Протокол випробувань.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

  • ДСТУ – 7037: 2009, Технічні умови.
АНАЛІЗ Капусти свіжої
ціна з пдв
Органолептика (зовнішній вигляд)
82,00
Нітрати
198,00
Токсичні елементи
Кадмій (Cd)89,47
Мідь (Cu)89,47
Цинк (Zn)89,47
Арсен(миш'як -As)89,47
Ртуть (Hg)89,47
Свинец (Pb)89,47
Пестициди
Гептахлор205,33
ДДТ205,33
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137420,00
Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно828,00
ГМО, показник кількісно310,00

Білокачанна капуста багата вітамінами (С, К, РР, У, група В, каротину) дуже корисна для людського організму.

Завдяки своєму різновиду, її широко використовують в кулінарії для приготування перших страв, гарнірів, різної випічки.

На сьогоднішній день в Україні вирощують понад 10 видів капусти.

Самі поширені:

Качанна. До групи належать білокачанна і червонокачанна капуста. Ці рослини формують великі щільні качани. Ранні сорти використовують для салатів і гарячих страв, а пізні – прекрасно зберігаються всю зиму, підходять для квашення.

Брюссельська. Одна з найцінніших по харчовим властивостями серед усіх капустяних.

Цвітна капуста, брокколі, романеско – це дієтична група з ніжною клітковиною, хорошим балансом вітамінів і мікроелементів:

  • романеско відрізняється унікальною формою.
  • брокколі – ніжна, її називають спаржевої капустою.
  • цвітна капуста росте швидко і дає урожай значно раніше, ніж кочанні види.

Кольрабі. Її їдять свіжою, в супах і гарнірах. Є скоростиглим видом.

Пекінська. Сьогодні це вид дуже популярний. Основне призначення – салати.

Листова.   До цієї групи відносять вид, який не формує ні качанів, ні потовщених стебел. У них харчову і декоративну цінність представляє листя.

Кожен вид капусти має свої унікальні корисні речовини як для людини, так і для тварин. Що стосується вимог до якості і безпеки капусти, вони однакові для всіх видів і прописані в державних стандартах.

Показниками якості капусти визначається хімічна складова продукту. З огляду на перенасичення овочів стимуляторами росту, обробку грунту в боротьбі з шкідниками, аграрії часто зловживають пестицидами, тому вкрай важливо перевіряти готовий урожай капусти перед тим як він потрапить на прилавок до споживача.

В Україні, згідно із затвердженими нормативними документами, основними критеріями безпеки є наявність: токсичних елементів, нітратів, пестицидів.

З огляду на забрудненість деяких територій, часто вимагають документ на радіаційний фон капусти.

При експорті обов’язковою є – перевірка капусти на вміст ГМО.

УСАП: види лабораторних досліджень свіжої капусти

В Україні діють регламентні документи, в яких прописані нормативні показники безпеки і якості овочів, згідно яких лабораторія УСАП проведе дослідження швидко і якісно.

Як відібрати проби?

Для проведення дослідження свіжої капусти необхідно надати в лабораторію проби. Їх відбір регламентується ДСТУ ISO 874-2002. Згідно з ним, проводиться точковий відбір (має довільний характер: відбирається продукт з різних місць зберігання (зверху, знизу, посередині)):

Якщо капуста зберігається в ящиках або піддонах, то точково слід відібрати проби в такій кількості:

  • в партії до 100 упаковок – 5 шт.;
  • до 300 упаковок – 7 шт.;
  • до 500 – 9 шт.;
  • до 1 тис. – 10 шт.

Понад 1 тисячу відбирається по 1 одиниці на кожні 100 упаковок.

З неупакованої партії вилучаються 5 точкових проб в такій кількості (відповідно до загальної маси партії):

  • до 200 шт. відбираються 10 одиниць;
  • до 500 шт. – 20 одиниць;
  • до 1 тис. – 30 одиниць;
  • до 5 тис. – 60 одиниць;
  • понад 5 тис. – 100 одиниць.

З точкових проб, рівних по масі, формують об’єднану пробу. Її упаковують в сітки або поліетиленові пакети, які забезпечуються етикетками. На цих бланках вказують:

  • найменування продукції, сорт;
  • виробника;
  • дата і час відбору проб;
  • номер партії;
  • номер протоколу відбору проб;
  • дані того, хто проводив відбір проб, дату проведення процедури.

результат дослідження – це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП. Цей висновок визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків.

компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, торговельним мережам, приватним особам.