Лабораторний аналіз на мікотоксини в сільськогосподарської продукції

image 2018 12 04 15 53 08 - Мікотоксини

Хвороби нирок, важкі порушення роботи печінки, онкологічні захворювання, ураження нервової системи, алергії і імунодефіцит — причини цих захворювань дуже часто криються в їжі, яка потрапляє до людини на стіл. Продукти, уражені пліснявою — один з чинників поразки найважливіших систем організму людини. Щоб знизити цей ризик, слід виявляти, чи є мікотоксини у продуктах харчування. Це стосується не тільки споживачів, а в першу чергу виробників.

Що таке мікотоксини?

Мікотоксини — це токсини, які виробляються деякими видами цвілевих грибів, називаються. Вони стають причинами важких захворювань і порушень у діяльності всіх систем організму людини: кровотворної, травної, нервової і т.д.

Пліснява паразитує на багатьох видах продуктів харчування. Найчастіше цвіль вражає:

  • злакові (кукурудзу, сорго, пшеницю, рис);
  • олійні культури (сою, соняшник, арахіс);
  • горіхи (фісташки, кокос, волоський і бразильський горіхи, мигдаль);
  • сухофрукти;
  • спеції (чорний перець, коріандр, куркуму, імбир, перець чилі);
  • молочні продукти (потрапляють через корми, які вживали тварина);
  • продукти, виготовлені з плодів, заражених цвіллю (виноград, яблука, кава-боби, листя чаю).

Найчастіше зараження відбувається в процесі зберігання. Порушення температурного режиму, підвищена вологість призводять до швидкого поширення цвілі. Причому враження цвіллю продовольчих продуктів може носити видимий і прихований характер: на товарі з’являється наліт або цвіль проникає і розвивається всередині продукту.

Мікотоксини в харчових продуктах стійкі до хімічного впливу і не руйнуються при тепловій обробці. Потрапляючи з їжею в організм людини, вони провокують складні, часто хронічні захворювань:

  • афлотоксини призводять до гострого отруєння і ураження печінки, ушкоджують ДНК і провокують рак кровотворних органів;
  • охратоксини вражають нирки, негативно впливають на внутрішньоутробний розвиток плода, руйнують імунну систему;
  • патулін (гнилі яблука і похідні від яблук продукти) вражає селезінку, печінку і нирки. Викликає шлунково-кишкові розлади і блювоту;
  • тріхоцетіни (дезоксиніваленол, ніваленол зеараленон) стрімко вражають шкіру і слизові, в першу чергу кишечника, викликаючи діарею. Ці токсини можуть привести до порушення гормонального фону людини, викликати безпліддя.

Щоб знизити ризики зараження мікотоксинів, необхідно тримати на контролі якість продовольчої продукції.

Як визначити мікотоксини? Зробити це можна тільки шляхом спеціальних лабораторних досліджень. Такі послуги надає лабораторія «УкрСпецАгроПродукт». Фахівці компанії проводять аналіз на наявність мікотоксинів у таких продуктах:

Зернових культурах:

  • кукурудзі;
  • вівсі;
  • пшениці;
  • рисі;
  • арахісі;
  • сорго;
  • ячмені;
  • квасолі.

Фруктах: яблука і груші.

Інших продуктах харчування: кава, родзинках, м’ясі.

Проведення подібного дослідження важливо для виробників і постачальників продовольчої продукції. Аналіз дозволить визначити зараження пліснявими грибами продуктів харчування, уникнути поширення цього процесу, удосконалити або змінити умови зберігання. Таким чином буде підвищуватися конкурентоспроможність цих учасників ринку і підтримуватися належна репутація.

Допустимі показники

Наведена нижче таблиця демонструє показники мікотоксинів з розрахунку міліграм на кілограм продукту. Розрахунки зроблені, виходячи з граничних меж добової норми потрапляння мікотоксинів в організм людини.

Продукти   Мікотоксини
Афлатоксини В1 Афлатоксин М1 Патулін Зеараленон Охратоксин Т-2 токсин Дезоксинизаленол
Зерно і зернові продукти 0,005 0,0005 н/н 1,0 0,005 1,0 1,25
М’ясо і молоко 0,005 н/н н/н н/н н/н н/н н/н
Сухофрукти н/н 0,002 н/н н/н 0,01 н/н н/н
Кава-боби н/н н/н н/н н/н 0,005 н/н н/н
Вино і виноградний сік н/н н/н н/н н/н 0,002 н/н н/н
Яблука н/н н/н 0,025 н/н н/н н/н н/н
Горіхи 0,005 0,0082 н/н н/н н/н н/н н/н
Спеції 0,005 н/н н/н н/н н/н н/н

* н/н — не нормується

Мікотоксини викликають гострі отруєння, етіологію яких не завжди просто визначити і складно усунути. Тому контроль якості продовольчої продукції шляхом проведення лабораторних аналізів — один з найбільш ефективних способів попередження наслідків такого роду.

Ціни і терміни

 «УкрСпецАгроПродукт» гарантує сервісне обслуговування, оперативно і якісно проведе випробування продукції і надасть результати в найкоротші терміни. Цінова політика лабораторії залишається конкурентною, завдяки довірі постійних замовників.

АНАЛІЗ на Мікотоксини:
ціна з пдв
Афлатоксин В1128,10
Зеараленон128,10
Т2-токсин128,10
Дезоксиниваленол
128,10
Охратоксин А
128,10
Патулін
128,10
Дезоксиниваленон (DON)
128,10
Афлатоксин B2
128,10
Афлатоксин G1128,10
Афлатоксин G2128,10
Сума афлатоксинів: В1, B2, G1, G2
512,40

У таблиці надані деякі з визначальних показників, більш детальна інформація за сегментами викладена в розділі ЦІНИ.

Компанія «УкрСпецАгроПродукт» запрошує до співпраці всіх виробників сільськогосподарської продукції, продуктів харчування та продуктів переробки. Лабораторія плідно працює з усіма регіонами України: Львові, Черкасах, Донецьку, Вінниці, Одесі, Львові, Хмельницькому, Полтаві, Кіровограді (Кропивницькому), Тернополі, Харкові, Луганську, Чернігові , Чернівцях, Києві, Дніпропетровську (Дніпрі), Херсоні, Миколаєві, Луцьку, Ужгороді, Кривому Розі, Рівному, Сумах, Запоріжжі, відправка зразків здійснюється Новою Поштою.