Лабораторний аналіз на пестициди в сільськогосподарської продукції

image 2018 12 04 15 53 21 - Пестициди

Сільське господарство повсюди використовує пестициди при вирощуванні продуктів. Ці речовини, накопичуючись в тканинах рослин, потрапляють в організм людини і негативно впливають на здоров’я. Є допустима концентрація пестицидів, для кожного продукту. Вона регламентується в державних нормативних документах. Зробити якісний і кількісний аналіз пестицидів в продуктах харчування можна тільки в лабораторних умовах.

Лабораторія УСАП успішно працює з усією Україною і забезпечена необхідним обладнанням для визначення пестицидів в харчових продуктах.

УСАП надає можливість зробити комплексний аналіз на пестициди і виявити перевищення конкретної речовини. Згідно результатам дослідження видається документ державного зразка – протокол.

Лабораторія бере зразки з усіх регіонів України. Доставка зразків здійснюється за допомогою перевізника «Нова пошта».

Нормативні документи

МВВ 37188889.004.2016,

МЕТОДИКА визначення залишкової кількості пестицидів

ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 «Допустимі дози, концентрації кількості та рівня вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді, водоймах, грунті»

АНАЛИЗ на Пестицидыцена с ндс
Метафос (ХОП)205,33
ДДТ
205,33
ГХЦГ гамма-изомер
205,33
Афос205,33
Гептахлор (ФОТ)
205,33
Альдрин
205,33

Застосування в сільському господарстві хімічних сполук, завдання яких – боротьба з шкідниками, має для екології в цілому, і для людини зокрема, складні наслідки. Пестициди в овочах і фруктах стають причинами серйозних порушень в діяльності організму людини: від інтоксикацій до розвитку онкології. Найчастіше ці сполуки потрапляють з продуктами харчування. Розповімо докладніше, як убезпечити себе від отруєнь, викликаних цими речовинами.

Що таке пестициди?

Пестициди застосовують аграрії для збереження врожаю від шкідників – комах і мікроорганізмів. Хімічна промисловість постійно винаходить нові види пестицидів, оскільки у шкідливих організмів виробляється резистентність.

Всі види пестицидів мають властивість накопичуватися як в грунті, так і в зерні, плодах. Особливість пестицидів в зерні та продуктах – висока токсичність. Оскільки вони руйнівні для комах, подібно впливають і на клітини організму людини, на біохімічні процеси, які в ньому відбуваються.

Небезпека пестицидів

Підвищена концентрація пестицидів в продуктах харчування може привести до:

  • руйнування нервової системи, аж до судоми і тимчасових паралічів, нервозності і безсоння;
  • порушень обмінних процесів, уповільнення клітинного метаболізму, зміни гормонального балансу;
  • ураження серцевого м’яза, судин, що призводить до розвитку ішемічної хвороби;
  • зниження тонусу м’язів;
  • ураження слизової.

Симптоми отруєння пестицидами в продуктах харчування – діарея, нудота і блювота, іноді шкірні висипання. Тривала дія пестицидів призводить до розвитку онкологічних захворювань: раку шлунка, кишечнику, печінки, молочної залози, щитовидної залози, легенів, простати, а також до цукрового діабету.

Людина не здатна виробляти стійкість до таких отрутохімікатів, тому страждає від пестицидів в продуктах частіше, ніж шкідники, яким вони призначалися. Який вихід?

Не кожна людина, особливо житель мегаполісу, зможе вирощувати для власного вживання достатню кількість екологічно чистих продуктів харчування без пестицидів. Тому значна частина відповідальності за якість продовольчої продукції покладено на виробників.

Регулярна перевірка на пестициди в продуктах, які постачаються на ринок, дозволить уникнути масових отруєнь і зростання кількості важких захворювань.

Аналіз на пестициди проводить лабораторія «УкрСпецАгроПродукт». Лабораторія використовує сучасні методи визначення пестицидів в продуктах і сировині:

  • зернові культури;
  • бобові, олійні культури;
  • овочі;
  • фрукти;
  • продукти переробки: борошно, крахмал, масло.
  • корми: макуха, шрот.

Проведення лабораторних досліджень дозволить визначити пестициди в харчових продуктах, підвищити конкурентоспроможність учасників ринку і створити репутацію відповідальних постачальників.