Аналіз якості насіння коріандру

jak i koli zbirati nasinnja koriandru 3 672x372 - Коріандр

Коріандр посівний є провідною ефіроолійною культурою. Найбільш поширений в Запорізькій, Миколаївській, Кіровоградській областях.

Разом з ним, існує і господарська проблема. Незнання або небажання виробників дотримуватися елементів технології вирощування призводить до неправильно вирощеного, зібраного і неякісно обробленого коріандру, який не відповідає нормам якості та безпеки.

Як і інші господарські культури насіння коріандру сіють після обробки землі та насіння.

Особливу увагу приділяють боротьбі з бур’янами, так як засміченість посівів може знизити врожайність насіння коріандру на 80%. Тому неминуче застосування гербіцидів. Крім цього, проводять профілактичне лікування в боротьбі з хворобами. Ну і звичайно – боротьба зі шкідниками змушує застосовувати широкий спектр препаратів.

Виходячи з усього вищесказаного, неминуча перевірка готового врожаю на його безпеку. Цим займаються спеціалізовані лабораторії.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

  • ДСТУ – 8007-2015. Коріандр. Технічні умови
АНАЛІЗ Коріандру (рослинного)
ціна з пдв
Показники безпеки
Токсичні елементи: Свинец (Pb); Кадмій (Cd); Арсен(миш'як -As); Мідь (Cu) Ртуть (Hg); Цинк (Zn)
1618,00


Мікотоксини: Афлатоксин В1; Зеараленон; Т2- токсин; Дезоксиниваленол (вомітоксин)
Пестициди: Перелік пестицидів, за якими контролюють зерно, залежить від використовування їх на визначеній території та узгоджується зі службами Міністерства охорони здоров’я України
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137
420,00
Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно
828,00
ГМО, показник кількісно
310,00

 Коріандр – аналіз прянощів.

Це невибаглива і дуже корисна рослина з широким застосуванням. Насіння коріандру використовуються в кулінарії, медицині і в індустрії краси. Велика частина корисних речовин міститься в зернах і зелені коріандру.

Бактерицидні властивості насіння коріандру роблять їх незамінними в лікуванні і профілактиці різних захворювань вірусної етіології та захворювань нервової системи.

В промислових масштабах коріандр почали вирощувати з другої половини XIX ст. Коріандр займає понад 90% світових площ землі, його вирощують і в Україні.

На півдні України і в Криму районовано кілька сортів коріандру, кращі з яких наведені нижче.

  • Бурштин – середньопізній сорт.
  • ранній  скоростиглий сорт.
  • нектар  придатний для озимого та ярого строків сівби.
  • Місхор  середньопізній сорт.

Зрілі плоди коріандру містять ефірні і жирні масла (відповідно 1,5-2 і 25%), азотисто-екстрактні речовини, крохмаль, цукор і ін. При середній врожайності насіння 10 ц/га збір ефірної олії досягає 20 кг/га. Ефірна олія є вихідним продуктом для отримання ліналоола, цитраля, гератола та інших похідних, використовуваних в виробництві парфумерних виробів і ліків. Жирні масла застосовують в миловарінні і текстильній промисловості. З нього отримують олеїнову кислоту. Макуха йде на корм худобі.

У харчовій промисловості насінням коріандру ароматизують хліб, печиво, ковбаси, рибні та овочеві консерви.

В кулінарії застосовують як листя, які у нас називають “кінза”, так і насіння.

Коріандр в першій половині вегетації зростає і розвивається повільно, тому сильно пригнічується бур’янами. Аграріям доводиться систематично використовувати гербіциди для очищення грунту.

Це безповоротно тягне за собою накопичення хімічних елементів в рослині.

Основними показниками якості коріандру є:

  • Органолептичні показники: колір, запах, смак.
  • Фізико-хімічні: волога, ефірні масла, масова частка золи, зараженість шкідниками, масова частка металевих домішок.

Коріандр можна перевірити на наявність важких металів, пестицидів, радіологію.

Лабораторія УСАП, оснащена сучасним обладнанням, що дозволить швидко і якісно перевірити коріандр на відповідність українським стандартам.

Як відібрати матеріал для аналізу

Для проведення лабораторного аналізу необхідно відібрати об’єднану пробу. Для цього відбирають по 100 г продукту з кожної тонни сировини.

Залежно від способу зберігання цієї сировини, виїмку виробляють таким чином:

З розсипу відбирають 15 жмень або набирають комірним щупом.

Примітка. В процесі виїмки насіння слід перемішати. При виїмці насіння з партії щупом проводиться тільки орієнтовна оцінка якості.

Якщо насіння зберігаються в мішках, то вилучаються окремі зразки в такій відповідності:

  • до 10 мішків з кожного другого мішка;
  • від 10 до 100 з п’яти мішків + 5% від загальної кількості упаковок;
  • від 100 мішків з десяти мішків + 5% від загальної кількості тари.

Для формування об’єднаної проби проводиться точковий відбір з партій сукупної ваги:

  • до 100 т – по 300 г з кожної третьої тонни;
  • до 200 т – по 500 г з кожної п’ятої тонни;
  • до 400 т – по 1 кг з кожної десятої тонни;
  • більше 400 т – по 2 кг з кожної двадцятої тонни.

Точкові проби оббирають:

  • через рівні проміжки часу;
  • в залежності від маси партії;
  • в залежності від швидкості переміщення.

Зразки слід упакувати в паперові конверти. Їх заклейте і Супроводьте етикетками, де вкажіть:

  • найменування культури, тип і підтип;
  • назва підприємства, якому воно належить;
  • номер партії або складу;
  • масу партій в кілограмах;
  • дату відбору та підпис відповідальної особи.

Результат дослідження – це офіційний документ (протокол), видане сертифікованої дослідницькою лабораторією УСАП. Це протокол визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків.

Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, торговим представництвам, а також іншим зацікавленим особам.