Аналіз якості насіння ріпака

ozymuy ripak 672x372 - Ріпак

Ріпак – олійна культура, займає одну з активних позицій аграрного ринку на Україні. З кожним роком Україна збільшує обсяг врожайності ріпаку, залучаючи цим світовий ринок. Лабораторія «Укрспецагропродукт» – експерт якості, як незалежний проводить перевірку насіння ріпаку, відповідно до державних нормативних документів.
Лабораторія акредитована в Національному Агентстві України, видає протоколи державного зразка.

Результати випробувань проводяться протягом 2-3х днів. Працюємо з усіма регіонами України, доставку зразків здійснює перевізник «Нова пошта»

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

  • ДСТУ – 4966: 2008, Технічні умови
АНАЛІЗ Насіння ріпакуціна з пдв
Вологість (Стан насіння)220,00
Олійна домішка227,00
Зернова домішка227,00
Смітна домішка227,00
Зараженість шкідниками 227,00
МЧ/ олії у перерахунку на суху речовину,(олійність)292,00
МЧ ерукової кислоти
361,00
МЧ глюкозинолатів
200,00
Кислотне число олії
290,00
Показники безпеки
Токсичні елементи: Свинец (Pb)1618,00


Мікотоксини: Афлатоксин В1; Зеараленон; Т2- токсин; Дезоксиниваленол.
Пестициди: ГХЦГ гама-ізомер, ДДТ, Гептахлор(ФОП).
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137
420,00
Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно
828,00
ГМО, показник кількісно
310,00

Насіння ріпаку часто вражаються пліснявими грибками. Тому лабораторний аналіз продукту важливий не тільки для виробників, які можуть отримати сертифікат, а й для переробних організацій.
Лабораторія УСАП виявляє різні домішки, токсичні речовини, пестициди, вміст радіоактивних ізотопів і ГМО з’єднань в сировині. Продукт проходить перевірку на зараженість шкідниками і наявність цвілі. Результат оформляється у вигляді протоколу, який дозволить продавати якісний товар на експорт. Плюси лабораторії:

  • оперативність роботи;
  • точність результатів;
  • широкий спектр аналізів.

Ріпак – олійна культура, яка знайшла широке застосування в харчовій промисловості. У 2018 році в Україні було зібрано понад 2 млн тонн цього насіння. Насіння ріпаку не тільки використовують на внутрішньому ринку, а й експортують за кордон.

УСАП: лабораторний аналіз ріпаку

Компанія УСАП пропонує послуги з проведення лабораторних досліджень якості насіння ріпаку, відповідно до регламентних документів, прийнятих в Україні.

Ріпак перевіряють в лабораторних умовах на відповідність ДСТУ за наступними показниками якості:

  • вологість;
  • масова частка ерукової кислоти;
  • глюкозинолати;
  • смітна домішка;
  • маслянисті домішки;
  • олійність;
  • відсутність ураження шкідниками.

Основними критеріями безпеки насіння ріпаку є перевірка на:

  • вміст токсичних елементів;
  • мікотоксини;
  • пестициди;
  • склад;
  • вміст радіонуклідів.

Багато експортерів в обов’язковому порядку перевіряють ріпак на наявність ГМО (якісно і кількісно).

Як відібрати продукт на пробу ріпаку для аналізу?

Для проведення лабораторного аналізу, слід провести відбір насіння. Лабораторія УСАП приймає точкові зразки для досліджень. Так, для вивчення партії:

  • до 100 тонн відбір проводиться з кожної третьої тонни;
  • до 200 тонн – з кожної п’ятої;
  • до 400 тонн – з кожної десятої;
  • більше 400 тонн – з кожної двадцятої.

Кількість забору – 10 г з кожного об’єкта дослідження (тонни).

Насіння складають у тару, яка щільно закривається, і супроводжується карткою, де вказують:

  • Найменування культури, тип і підтип;
  • назва підприємства, якому воно належить;
  • номер партії або складу;
  • масу партій в кілограмах;
  • дату відбору та підпис відповідальної особи.

Результат дослідження – це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП. Цей висновок визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків.
Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, зерносховищам, заводам з переробки ріпаку.