Аналіз якості насіння ріпака

Ріпак – олійна культура, займає одну з активних позицій аграрного ринку на Україні. З кожним роком Україна збільшує обсяг врожайності ріпаку, залучаючи цим світовий ринок. Лабораторія «Укрспецагропродукт» – експерт якості, як незалежний проводить перевірку насіння ріпаку, відповідно до державних нормативних документів.
Лабораторія акредитована в Національному Агентстві України, видає протоколи державного зразка.
Результати випробувань проводяться протягом 2-3х днів. Працюємо з усіма регіонами України, доставку зразків здійснює перевізник «Нова пошта»
НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ
- ДСТУ – 4966: 2008, Технічні умови
АНАЛІЗ Насіння ріпаку | ціна з пдв |
---|---|
Вологість (Стан насіння) | 220,00 |
Олійна домішка | 227,00 |
Зернова домішка | 227,00 |
Смітна домішка | 227,00 |
Зараженість шкідниками | 227,00 |
МЧ/ олії у перерахунку на суху речовину,(олійність) | 292,00 |
МЧ ерукової кислоти | 361,00 |
МЧ глюкозинолатів | 200,00 |
Кислотне число олії | 290,00 |
Показники безпеки | |
Токсичні елементи: Свинец (Pb) | 1734 |
Мікотоксини: Афлатоксин В1; Зеараленон; Т2- токсин; Дезоксиниваленол. | |
Пестициди: ГХЦГ гама-ізомер, ДДТ, Гептахлор(ФОП). |
|
Вміст радіології | |
Питома активність Цезію-137 | 420,00 |
Питома активність Стронцію-90 |
|
Генетично модифікований організм (ГМО) | |
ГМО, показник якісно | 860 |
ГМО, показник кількісно | 310,00 |
Насіння ріпаку часто вражаються пліснявими грибками. Тому лабораторний аналіз продукту важливий не тільки для виробників, які можуть отримати сертифікат, а й для переробних організацій.
Лабораторія УСАП виявляє різні домішки, токсичні речовини, пестициди, вміст радіоактивних ізотопів і ГМО з’єднань в сировині. Продукт проходить перевірку на зараженість шкідниками і наявність цвілі. Результат оформляється у вигляді протоколу, який дозволить продавати якісний товар на експорт. Плюси лабораторії:
- оперативність роботи;
- точність результатів;
- широкий спектр аналізів.
Ріпак – олійна культура, яка знайшла широке застосування в харчовій промисловості. У 2018 році в Україні було зібрано понад 2 млн тонн цього насіння. Насіння ріпаку не тільки використовують на внутрішньому ринку, а й експортують за кордон.
УСАП: лабораторний аналіз ріпаку
Компанія УСАП пропонує послуги з проведення лабораторних досліджень якості насіння ріпаку, відповідно до регламентних документів, прийнятих в Україні.
Ріпак перевіряють в лабораторних умовах на відповідність ДСТУ за наступними показниками якості:
- вологість;
- масова частка ерукової кислоти;
- глюкозинолати;
- смітна домішка;
- маслянисті домішки;
- олійність;
- відсутність ураження шкідниками.
Основними критеріями безпеки насіння ріпаку є перевірка на:
- вміст токсичних елементів;
- мікотоксини;
- пестициди;
- склад;
- вміст радіонуклідів.
Багато експортерів в обов’язковому порядку перевіряють ріпак на наявність ГМО (якісно і кількісно).
Як відібрати продукт на пробу ріпаку для аналізу?
Для проведення лабораторного аналізу, слід провести відбір насіння. Лабораторія УСАП приймає точкові зразки для досліджень. Так, для вивчення партії:
- до 100 тонн відбір проводиться з кожної третьої тонни;
- до 200 тонн – з кожної п’ятої;
- до 400 тонн – з кожної десятої;
- більше 400 тонн – з кожної двадцятої.
Кількість забору – 10 г з кожного об’єкта дослідження (тонни).
Насіння складають у тару, яка щільно закривається, і супроводжується карткою, де вказують:
- Найменування культури, тип і підтип;
- назва підприємства, якому воно належить;
- номер партії або складу;
- масу партій в кілограмах;
- дату відбору та підпис відповідальної особи.
Результат дослідження – це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП. Цей висновок визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків.
Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, зерносховищам, заводам з переробки ріпаку.