Аналіз насіння гірчиці

З кожним роком в Україні фермерські господарства розширюють асортимент нових культур.

Одну з позицій займає гірчиця. На сьогоднішній день зареєстровано більше 20-ти сортів ярої та озимої гірчиці. Для ринку це і отримання високоякісного харчового масла, і зеленого корму для тварин, і гірчичного порошку. Реалізація врожаю на внутрішньому і зовнішньому ринку залежить від якості виробленої сировини.

У державному стандарті зазначено допустимий вміст токсичних речовин, рівень радіації, пестицидів, мікотоксинів для гірчиці. Підтвердження на відповідність якості гірчиці, можна провести в спеціалізованих лабораторіях.

  •               Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» акредитована No 2Н1045 ДСТУ ISO / IEC 17025, згідно з вимогами НААУ.
  •               Сфера випробувань спрямована на продукти харчування, сільськогосподарське рослинництво, продукти переробки.
  •               Терміни проведення робіт – від 2 – х до п’яти робочих днів
  •               Замовник на руки отримує документ державного зразка – Протокол випробувань.

Методика на аналіз гірчиці

  • ДСТУ – 7694:2015. Насіння гірчиці
  • Технічні умови
АНАЛІЗ Гірчиці білої (рослиної)
ціна з пдв
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137
420,00

Питома активність Стронцію-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно
828,00
ГМО, показник кількісно
310,00
Пестициди
ДДТ (сума метаболітів)
205,33
ГХЦГ гамма -ізомер
205,33
Гептахлор (ФОП)
205,33
Мікотоксини
Афлатоксин В1
140,91
Дезоксиниваленол
140,91
Зеараленон
140,91
Т2-токсин
140,91
Сумма афлатоксинів (В1;B2;G1;G2)
512,40
Токсичний ел.
Токсичні елементи: свинець, кадмій, миш’як, ртуть
536,82

Білу гірчицю широко використовують в харчовій промисловості, сільському господарстві, медицині і косметології. Українські аграрії вирощують білу гірчицю не тільки для внутрішнього ринку, а й для експорту в ЕС. Тому якість такої сировини повинна відповідати міжнародним і вітчизняним стандартам. Встановлення параметрів якості – завдання сертифікованих лабораторій. Розповімо детальніше, як проводиться такий лабораторний аналіз, які гірчиця біла (рослина) повинна мати показники якості.

УСАП: аналіз показників якості білої гірчиці

Показники якості гірчиці білої (рослина) перевіряють виключно в лабораторних умовах. Фахівці сертифікованої лабораторії УСАП проводять аналіз якості цієї сировини за такими параметрами:

  • Вміст радіологічного рівня (Цезій-137 і Стронцій-90); пестицидів; мікотоксинів.
  • важких металів (миш’як, свинець, кадмій, ртуть).

Умови зберігання, збір врожаю, вплив кліматичних умов часто впливає на мікробіологічну флору рослини, тому їх, перестраховуючись, перевіряють на мікробіологічні показники:

  • дріжджі;
  • цвілеві гриби;
  • Stafilococсus;
  • Salmonella;
  • коліформи.

Європейський ринок вимагає перевірку всіх злакових, гірчиця тому не виключення, на наявність ГМО (кількісно і якісно).

У проведенні таких лабораторних досліджень та встановлення якості сировини зацікавлені як агрохолдинги і фермерські господарства, які займаються вирощуванням гірчиці білої, а також компанії, які забезпечують її зберігання і переробку.

Як зробити виїмку проб гірчиці білої

Згідно ДСТУ гірчиці білої рослинної, для проведення лабораторного аналізу необхідно відібрати об’єднану пробу.

Залежно від способу зберігання цієї сировини, виїмку виробляють таким чином:

З розсипу відбирають 15 жмень або набирають комірним щупом з різних мішків.

Від партій виїмки беруться з кожної тонни за допомогою спеціальної конусної гуртки (ємність до 100 г насіння).

Примітка. В процесі виїмки насіння слід переміщати. При виїмці насіння з партії щупом проводиться тільки орієнтовна оцінка якості.

Якщо насіння зберігаються в мішках, то вилучаються окремі зразки в такій відповідності:

  • до 10 мішків – з кожного другого мішка;
  • від 10 до 100 – з п’яти мішків + 5% від загальної кількості упаковок;
  • від 100 мішків – з десяти мішків + 5% від загальної кількості тари.

Для формування об’єднаної проби проводиться точковий відбір з партій сукупної ваги:

  • до 100 т – по 300 г з кожної третьої тонни;
  • до 200 т – по 500 г з кожної п’ятої тонни;
  • до 400 т – по 1 кг з кожної десятої тонни;
  • більше 400 т – по 2 кг з кожної двадцятої тонни.

Точкові проби збирають:

  • через рівні проміжки часу;
  • в залежності від маси партії;
  • в залежності від швидкості переміщення.

Зразки слід упакувати в тканинні або паперові пакети. Перші зашиваються, другі – заклеюються і супроводжуються етикетками, на яких слід вказати:

  • найменування культури, тип і підтип;
  • назва підприємства, якому воно належить;
  • номер партії або складу;
  • масу партій в кілограмах;
  • дату відбору та підпис відповідальної особи.

Результат дослідження – це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП. Цей висновок визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків.

Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, зерносховищам, заводам з переробки гірчиці білої.