Аналіз насіння гірчиці

З кожним роком в Україні фермерські господарства розширюють асортимент нових культур. Одну з позицій займає гірчиця. На сьогоднішній день зареєстровано більше 20-ти сортів ярої та озимої гірчиці. Для ринку це і отримання високоякісного харчового масла, і зеленого корму для тварин, і гірчичного порошку. Реалізація врожаю на внутрішньому і зовнішньому ринку залежить від якості виробленої сировини. У державному стандарті зазначено допустимий вміст токсичних речовин, рівень радіації, пестицидів, мікотоксинів для гірчиці. Підтвердження на відповідність якості гірчиці, можна провести в спеціалізованих лабораторіях.
  •               Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» акредитована No 2Н1045 ДСТУ ISO / IEC 17025, згідно з вимогами НААУ.
  •               Сфера випробувань спрямована на продукти харчування, сільськогосподарське рослинництво, продукти переробки.
  •               Терміни проведення робіт - від 2 - х до п'яти робочих днів
  •               Замовник на руки отримує документ державного зразка - Протокол випробувань.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

  • ДСТУ - 7694:2015. Насіння гірчиці. Технічні умови
[table id=128 /] Білу гірчицю широко використовують в харчовій промисловості, сільському господарстві, медицині і косметології. Українські аграрії вирощують білу гірчицю не тільки для внутрішнього ринку, а й для експорту в ЕС. Тому якість такої сировини повинна відповідати міжнародним і вітчизняним стандартам. Встановлення параметрів якості - завдання сертифікованих лабораторій. Розповімо детальніше, як проводиться такий лабораторний аналіз, які гірчиця біла (рослина) повинна мати показники якості.

УСАП: аналіз показників якості білої гірчиці

Показники якості гірчиці білої (рослина) перевіряють виключно в лабораторних умовах. Фахівці сертифікованої лабораторії УСАП проводять аналіз якості цієї сировини за такими параметрами:
  • Вміст радіологічного рівня (Цезій-137 і Стронцій-90); пестицидів; мікотоксинів.
  • важких металів (миш'як, свинець, кадмій, ртуть).
Умови зберігання, збір врожаю, вплив кліматичних умов часто впливає на мікробіологічну флору рослини, тому їх, перестраховуючись, перевіряють на мікробіологічні показники:
  • дріжджі;
  • цвілеві гриби;
  • Stafilococсus;
  • Salmonella;
  • коліформи.
Європейський ринок вимагає перевірку всіх злакових, гірчиця тому не виключення, на наявність ГМО (кількісно і якісно). У проведенні таких лабораторних досліджень та встановлення якості сировини зацікавлені як агрохолдинги і фермерські господарства, які займаються вирощуванням гірчиці білої, а також компанії, які забезпечують її зберігання і переробку.

Як зробити виїмку проб гірчиці білої

Згідно ДСТУ гірчиці білої рослинної, для проведення лабораторного аналізу необхідно відібрати об'єднану пробу. Залежно від способу зберігання цієї сировини, виїмку виробляють таким чином: З розсипу відбирають 15 жмень або набирають комірним щупом з різних мішків. Від партій виїмки беруться з кожної тонни за допомогою спеціальної конусної гуртки (ємність до 100 г насіння). Примітка. В процесі виїмки насіння слід переміщати. При виїмці насіння з партії щупом проводиться тільки орієнтовна оцінка якості. Якщо насіння зберігаються в мішках, то вилучаються окремі зразки в такій відповідності:
  • до 10 мішків - з кожного другого мішка;
  • від 10 до 100 - з п'яти мішків + 5% від загальної кількості упаковок;
  • від 100 мішків - з десяти мішків + 5% від загальної кількості тари.
Для формування об'єднаної проби проводиться точковий відбір з партій сукупної ваги:
  • до 100 т - по 300 г з кожної третьої тонни;
  • до 200 т - по 500 г з кожної п'ятої тонни;
  • до 400 т - по 1 кг з кожної десятої тонни;
  • більше 400 т - по 2 кг з кожної двадцятої тонни.
Точкові проби збирають:
  • через рівні проміжки часу;
  • в залежності від маси партії;
  • в залежності від швидкості переміщення.
Зразки слід упакувати в тканинні або паперові пакети. Перші зашиваються, другі - заклеюються і супроводжуються етикетками, на яких слід вказати:
  • найменування культури, тип і підтип;
  • назва підприємства, якому воно належить;
  • номер партії або складу;
  • масу партій в кілограмах;
  • дату відбору та підпис відповідальної особи.
Результат дослідження - це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП. Цей висновок визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків. Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, зерносховищам, заводам з переробки гірчиці білої.

Наш партнер vcs.net.ua